Lopend naar de Jordaan

lopendoordejordaanDe Jordaan is heel goed lopend te bereiken vanaf verschillende lokaties in de stad. Ook op de route er naar toe is genoeg te zien, dus als men geen haast heeft is de benenwagen een goed alternatief.
 
Het centrum van Amsterdam bestaat eigenlijk uit drie lagen. Als eerste is er het oude stadscentrum met de Dam en de wallen.

 

Daaromheen ligt de grachtengordel en daar tegenaan zijn een aantal woonwijken gebouwd. De wijk aan de westkant van de grachtengordel is de Jordaan. Als men dus vanuit het centrum naar de Jordaan wilt, loopt men naar het westen, dwars door de grachtengordel.

 

Vanaf het Centraal Station

looproute_centraalstationAls je uit de centrum-zijde van het Centraal Station komt, ga dan direct rechtsaf. Loop rechtdoor en loop tot het einde van het stationseiland. Hier is een voetgangers- en fietsersbrug naar de overkant. Ga deze over en loop rechtdoor onder het viaduct van de Prins Hendrikkade door. Nu kom je uit op het Singel. Ga deze over via de brug aan je rechterhand. Ga een stukje de gracht op en sla rechtsaf de Brouwersgracht op. Loop over de Brouwersgracht tot aan de Prinsengracht. Ga dan direct linksaf over de brug van de Brouwersgracht en hierna direct rechtsaf over de brug van de Prinsengracht. Je bent nu in de Jordaan. Loop je iets verder de Prinsengracht op dan kom je bij de Noordermarkt.

 

Vanaf de Dam

looproute_damVanaf de Dam loop je om het paleis heen naar de achterkant van het gebouw. Als je met de rug naar het paleis staat, kijk je uit op de Raadhuisstraat. Ga deze straat in, langs de zijkant van Magna Plaza. Loop de Raadhuisstraat helemaal uit, over de bruggen van de grachtengordel. Na de derde brug kom je uit op de Westermarkt met de Westertoren. Ga de Westermarkt over en loop over de brug van de Prinsengracht. Je bent nu aangekomen in de Jordaan. Je kan rechtuit de Rozengracht op (in het verlengde van de Raadhuisstraat) of linksaf de Prinsengracht op in de richting van de Elandsgracht of rechtsaf de Prinsengracht in de richting van de Westerstraat.

 

Vanaf het Leidseplein

looproute_leidsepleinVanaf het Leidseplein loop je de Leidsestraat in. Loop door tot de eerste brug. Ga voor de brug linksaf de Prinsengracht op. De eerste dwarsgracht die je dan tegenkomt is de Leidse gracht. Ga deze over en vervolg je weg over de Prinsengracht. De tweede dwarsgracht die je tegenkomt is de Passeerdersgracht. Hier begint de Jordaan, dit is het uiterste zuidelijke puntje. Als je een stukje verder doorloopt kom je bij het Johnny Jordaanplein op de Elandsgracht. Hier beginnen zo ongeveer de winkels en cafeetjes en is dus een goed startpunt voor een wandeling door de Jordaan.