Openbaar Vervoer

tram_rozengrachtDoor de smalle straatjes en grachten van de Jordaan rijden niet veel bussen en trams. Alleen de gedempte Rozengracht is breed genoeg om ruimte te bieden aan het openbaar vervoer. Dit gebeurt dan ook in ruime mate. Een hele serie trams en bussen persen zich via de Rozengracht door de Jordaan. Zo rijden er tram 13, 14 en 17 en de bussen 142,170 en 172.

 

Verder rijden de trams en bussen vooral om de Jordaan heen. Aan de noordkant rijden de bussen 18, 21 en 22, aan de westkant via de Marnixstraat tram 3 en 10 en aan de zuidkant gaan tram 1, 2 en 5 door de Leidsestraat.

 

Vanaf centraal station

De Jordaan is heel eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken vanaf het Centraal Station. Om midden in de Jordaan te komen kan men het beste tram 13 of 17 nemen en uitstappen op de halte Westermarkt of Rozengracht. Beide trams vindt men aan de westkant van het Stationsplein. De Westermarkt is de derde halte vanaf het station. Van de Jordaan terug naar het station is nog eenvoudiger. Hiervoor kan men op de Rozengracht of Westermarkt iedere tram of bus nemen welke voorbij komt, met uitzondering van tram 14.

Als men in het uiterst noordelijk gedeelte van de Jordaan moet wezen (omgeving Brouwersgracht), dan kan men eigenlijk beter lopen, of twee of drie haltes met bus 18, 21 of 22 en dan een stukje lopen voorbij de Haarlemmerdijk. Om in de zuid-Jordaan te komen, kan men tram 1,2 of 5 nemen vanaf het station. Ook deze zijn te vinden aan de westkant van het Stationsplein. Deze trams rijden echter wel door de drukste straten van Amsterdam dus vaak is tram 13 of 17 en dan een stukje lopen, sneller.

 

lijnenkaart