Struinen door de Jordaan

Door Janneke van Heugthen


struinen1Befaamd om z'n cafés, informele restaurants, gekke winkeltjes, maar vooral om z'n sfeer. Ongetwijfeld de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. De Jordaan, eerst nog 'het Nieuwe Werck' geheten, werd in de 17de eeuw aangelegd voor minder draagkrachtige burgers en ambachtslieden. Vandaag de dag is het een favoriete wijk voor studenten, artiesten en jonge ondernemers.

De wijk wordt begrensd door de Prinsengracht, Brouwersgracht, Lijnbaansgracht en Looiersgracht. Stel niet de eis aan jezelf om de Jordaan in één dag te willen ontdekken.

Wissel het bezoeken van de winkels af met het bewonderen van de vele bezienswaardigheden. Om niet direct te verdwalen in de wirwar van straatjes, grachten en steegjes kopen we op de Elandsgracht een plattegrond. Hier bevindt zich ook het Johnny Jordaanplein, gesticht op initiatief van de bewoners op de kop van de Elandsgracht. De inmiddels tot 'beschermd stadsgezicht' uitgeroepen Jordaan moet door iedereen op een andere manier ontdekt worden. De volgende route is aan te bevelen: Elandsgracht, Hazenstraat, Rozengracht, Prinsengracht, via Bloemgracht naar 1e Leliedwarsstraat, rechtdoor tot de Westerstraat, Noordmarkt, Noorderkerkstraat en 1e Goudsbloemdwarsstraat. Maar laat je vooral verleiden door de talloze hofjes die de Jordaan rijk is om ook andere straatjes te bewandelen. Bezoek bijvoorbeeld de Tuinstraat waar de nummers 197 tot en met 223 het Zevenkeurvorstenhofje vormen. Het hofje werd al omstreeks 1645 gesticht, maar de huisjes die nu rond de schilderachtige, smalle binnenplaats gegroepeerd zijn werden in de 18e eeuw gebouwd.

struinen2Rembrandt betrok na zijn faillissement in 1660 een huis aan de Rozengracht, samen met zijn zijn Titus en Hendrikje Stoffels. Deze beroemdste inwoner van de Jordaan ligt begraven in de Westerkerk. De 85 meter hoge toren met de keizerskroon uit het wapen van Amsterdam werd gebouwd tussen 1620 en 1631 en behoort tot de grootste renaissance kerken van Nederland. Naast de Westertoren heb je natuurlijk ook het Anne Frankhuis op de grens van de Jordaan. Kleinschaliger is bijvoorbeeld het Theo Thijssen Museum of het Woonbootmuseum. In de zon lopen we langs de Prinsengracht naar eetcafé De Prins (nummer 124) waar we voor een verkoelend drankje neerstrijken.

Ons vochtgehalte weer op peil gaan we op nummer 130a bij Adrian Menswear onze partner overtuigen dat opvallen geen schande is. De natural woman stapt op de 1e Leliedwarsstraat nummer 6 de kledingzaak Diversi binnen. Tulips op de Nieuwe Leliestraat (25) heeft misschien geen breed assortiment, maar voor je basics kan je hier goed terecht. Om de hoek bij Tulips gaan we even het trappetje op om de sieraden van Hans Dietze te bewonderen. We lopen richting de markt op de Westerstraat. Deze brede straat ontstond toen in 1861 de Anjeliersgracht werd gedempt. De lapjesmarkt op maandagochtend is een echte publiekstrekker. Pour Vous Parfumerie René Constant - hoek Westerstraat/Violettenstraat - is een enorme parfumerie waar u niet snel binnenrent om uw zonneproducten voor de vakantie in te slaan, maar waar u heen gaat voor deskundig advies en vriendelijke bediening. Het ruime assortiment cosmeticaproducten geeft je het gevoel dat je een klein kind in de lekkerste snoepwinkel van de Jordaan bent.

struinen4Wie geniet is mooi
Nu we toch op de Westerstraat zijn dromen we even weg bij Hauser Art (196). De etalage is gevuld met sieraden voor ieder moment. Iets verderop gunnen we onze benen rust in het Lambriex Café. Indien de lekkere trek toeslaat maken we ons niet druk of we straks nog wel in dat vers gekochte zomerjurkje passen. Wie geniet is mooi, is ons motto vandaag. Net een nieuwe woning of wordt het tijd om met de bezem door het interieur te gaan? Ook voor inspirerende interieuradressen is de Jordaan 'the place to be'. Bijvoorbeeld Imported

Van hier tot Tokio, de naam verklapt het eigenlijk al, is een interieurzaak gespecialiseerd in Japanse Antiek. Het grote voordeel van deze vorm van antiek is dat het eigenlijk in ieder interieur past. De kussens, lakens en verdere Oosterse sfeerbekleding van Cristodoulou & Lamé (Rozengracht 42) passen daarentegen zeker niet bij elke inrichting. Is het creëren van een intieme sfeer je doel, dan is dit niet een adres om over te slaan. Fun Frames (2e Egelantiersdwarsstraat 14) heeft de meest bijzondere lijstjes. Om de boekenkast op te vullen duiken we op de hoek van Lauriergracht en Hazenstraat The English Bookshop in. Niet alleen leuk leesbare boeken, maar ook zeker mooie oude boeken zijn hier in ruime mate te vinden. Voor een moment van inspiratie stoppen we op de hoek van Lauriergracht en 2e Laurierdwarsstraat bij Kunst & Koffie. Zeker weten dat je meer ideetjes opdoet voor het vervolg door de Jordaan.

struinen5