25 jaar Toscanini

toscaniniDe geschiedenis van restaurant Toscanini, de fameuze Italiaan in de Jordaan, leest als een soap, zeggen ingewijden. Een zeer goed lopende soap, dat wel, want hij loopt al 25 jaar. Het verhaal begint bij een ambitieuze dame, Maud, die een pijpenla in de Goudsbloemstraat tot restaurant maakte. Ze dwong al haar personeel Italiaans te spreken, kocht alleen de beste producten in en wist zo'n goede sfeer te maken dat iedereen al snel van een familie sprak, de familie Toscanini.

 

Maud kookte zelf en al snel stroomde de zaak vol. Het eten moest altijd perfect zijn: wat niet lekker was, werd weggegooid. Gasten waren vaak dronken voordat hun eten op tafel stond. Romances ontstonden, aan tafeltjes, maar ook tussen de serveersters en de koks, de barmeisjes en de afwassers. Maar helaas kent elke soap ook drama. Maud raakte verlamd en kon niet meer koken. Bijna moest ze haar geliefde Toscanini van de hand doen. Het leek over en uit, einde verhaal. Toen werd ineens een oplossing gevonden: één van de koks, Leonardo Pacenti, en de bedrijfsleider, Jeannot van Gooi, stapten in het bedrijf en konden Toscanini met Maud overnemen. Behalve een goed restaurant, werd het restaurant, nu op de Lindengracht, een plek waar gasten heimelijk bekende mensen observeren: van Hans van Mierlo tot Carice van Houten.


Zoals menig soapseizoen met een bruiloft eindigt, zo vierde Toscanini zijn 25-jarige jubileum als een bruiloftsfeest op z'n Italiaans. Veel eten, veel wijn. Emotioneel werden herinneringen opgehaald, gasten zongen en jammden, kijken naar het kooktheater van Alain Caron en genieten van de heerlijkheden die door Toscanini's chef-koks en hun vrienden bereid zijn. Dansend in de voorjaarszon hoopt dit volk van het goede leven nog vele jaren van de Toscaninilegende te genieten.

 

 


Bron: Het Parool - Door Lorianne van Gelder