Expositie Jordaan jaren '60

jordaanstadsarchief_kleinHet Stadsarchief in Amsterdam opent vrijdag 30 juli een foto-expositie over de Jordaan. Het betreft foto's van Dolf Toussaint, die de bekende wijk in de jaren zestig op beeld vastlegde.

De tentoonstelling, die tot en met 31 oktober is te zien, laat vooral de bewoners van de Jordaan zien. "Van het wiegje tot de houten kist, in een openhartige gemeenschap van onbezorgde kinderen, hardwerkende en feestvierende volwassenen en ouden van dagen die deel uit blijven maken van de mooie, die fijne Jordaan".


De afbeeldingen resulteerden in 1965 in het boek De Jordaan met teksten van Simon Carmiggelt. Carmiggelt schreef in de inleiding 'Dit boek toont u geen gevels, maar mensen, zoals Dolf Toussaint ze met zijn camera zag.' Toussaint zei zelf in een interview in 1965: 'Je moet het zo uitleggen dat er geen tekst meer aan te pas komt. Je moet steeds die foto geven, die ellenlange explicatie overbodig maakt. Geur, geluid, kleur, alles moet je telkens overbrengen in een plat vlak van zwart, wit en grijs.' De expositie vindt plaats naar aanleiding van de heruitgave van dit boek.

 

Periode: 30 juli t/m 31 oktober 2010
Openingstijden: Di. t/m vr. 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur;
Toegangsprijs: Volwassenen € 4,-; kinderen tot 12 jaar gratis en van 12 tot 18 jaar € 2,-. Rembrandtkaart , Vrienden Stadsarchief gratis; Stadspas, Museumkaart, Pas-65+, CJP € 3,-.
Rondleiding: Op aanvraag € 85,-, toegangsprijs niet inbegrepen.

 

 


Bron: AT5, Foto: Stadsarchief