Ruzie om Jordaanfestival

jordaanfestivalamarkt_kleinIn september is het weer zo ver, het Jordaanfestival vindt dan plaats. Ooit klein begonnen op de Elandsgracht, daarna op de Westermarkt en nu grootser dan ooit op de Appeltjesmarkt. Een paar jaar geleden was daar inééns het Elandsgrachtfestival, een week voor het Jordaanfestival. Een stuk kleiner, maar vaak traden door ook artiesten van het Jordaanfestival op. Dit jaar heet het Elandsgracht festival ineens het Jordaanfestijn en daar is het Jordaanfestival natuurlijk niet zo blij mee.


Waarschijnlijk was de horeca op de Elandsgracht niet zo blij met de verhuizing van het Jordaanfestival en is het een aantal jaren geleden z'n eigen festival begonnen. Maar nu heet het festival voluit 'Jordaan Festijn - Festival van de Jordanezen'. Op de affiche is de tekst ook nog eens zo gepositioneerd en kleuren zodanig gekozen, dat het net lijkt of er 'Jordaan Festival' staat. Volgens Jordaanfestival organisator Jan de Bie is dat de reinste provocatie. Volgens de Bie is dit het gevolg van frustraties en vindt het jammer dat dit op deze manier moet. Hij is zelfs zo boos dat de artiesten die op beide festivals dachten te gaan zingen door hem zijn gebeld met de mededeling dat ze een keuze moeten maken. 'Als ze op de Elandsgracht onder de noemer Jordaanfestival gaan zingen, dan is er bij mij geen plaats voor deze mensen'.


Organisator achter het Jordaanfestijn is zanger Mick Harren. Hij is verontwaardigd over de actie van de Bie om de artiesten tot een keus te dwingen. 'Als zanger ben je eigen baas, dan laat je niet door iemand zeggen wat je moet doen', aldus Harren. Hij is het niet met de Bie eens dat de affiche zo is opgesteld dat iedereen denkt dat het om het Jordaanfestial gaat. 'Het heet Het Jordaanfestijn en de kleuren zijn toevallig hetzelde als het Jordaanfestival. Ik heb het naar het merkenrechtbureau gebracht, en daar is gezegd dat het mag.'


Beide heren zeggen de hele situatie te betreuren en willen eigenlijk alleen maar dat de bezoeker plezier heeft. En de bezoeker zal daar zeker plezier aan beleven, met twee Jordaanfestivals (uuh, -festijn) achter elkaar.


afichejfestivalafichejfestijn