Winkeliers gewaarschuwd

tweedeanjeliersdwarsstraat_kleinBij acht winkeliers in de Jordaan plofte eind december een brief van het stadsdeel op de mat. Het moet over zijn met de bankjes op de stoep en de prijslijsten achter het raam.
 
'LeRoyal', de ciabatta met kalfsrollade en verse roomkaas, wordt voor 2,75 euro aangeprezen op een krijtbordje in de etalage. Ook de rest van de ruit van broodjeszaak 'Comestibles Kinders' in de Westerstraat is volgebouwd met grote en kleine borden die elk met wervende tekst de etenswaar van de zaak aanprijzen.

 
Maar hoe weet die hongerige voorbijganger straks nog dat ze op de hoek van de Westerstraat en de Tweede Anjeliersdwarssstraat 'The best sandwiches' hebben? Niet, denkt Dominike Karantzounis (28) van de zestien jaar oude zaak. "Er mag helemaal niets meer - geen bankje of reclame op de ramen. En geen idee waarom. Het ondernemen word je gewoon onmogelijk gemaakt."

 
Tegenover de vitrine staan nu twee houten banken waar enkele oudere Jordanezen 'voor de gezelligheid' zitten. 's Zomers verplaatst dat tafereel zich naar de ongeveer drie meter brede stoep voor de winkel. "Die mensen komen hier graag, dan zetten wij af en toe een stoeltje buiten. Ook erg." Misschien niet erg, maar in elk geval niet eerlijk, vind stadsdeel Centrum. Het balletje ging rollen na een handhavingsverzoek van een 'burger' - bewoner of ondernemer, onbekend - uit de Jordaan. "En zelf zagen we ook wel dat de straat in korte tijd een horeca-achtige uitstraling had gekregen," meent stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje (Bouwen en Wonen).

 
Dus stuurde het stadsdeel voor de kerstdagen alle ondernemers in de Tweede Egelantiersdwarsstraat, de Tweede Anjeliersdwarsstraat en de Tweede Tuindwarsstraat een brief om het verschil tussen winkels en horeca nog eens duidelijk te maken. Enkele dagen later volgde nog een brief voor acht ondernemers zonder horecavergunning, maar volgens het stadsdeel wel met die 'horeca-achtige uitstraling'. Hans Vloothuis (65), 'Kaasboertje van de Jordaan', maakte een handig opklapbaar bankje voor zijn winkel. "Ook voor die oudjes met een rollator die even willen zitten." Nu kan ook hij in de komende maanden bezoek van het stadsdeel verwachten, om de vormgeving van zijn zaak te bespreken. "Els Iping is weg, staat de volgende alweer klaar."

 
En dat net nu de straat sinds enkele weken weer dicht is na een drie maanden durende herprofilering. "Je zag hier geen hond, maar niks geen vergoeding voor de ondernemers." "We hopen dat we er samen met de ondernemers uitkomen, zodat handhaving niet nodig zal zijn," zegt Oranje. "Maar we willen geen valse concurrentie. Een broodje kaas voor 2,80 mag natuurlijk aangeprezen worden op de ruit, maar dan moet daarachter niet een rij gedekte tafeltjes staan."

 


Bron: Het Parool, door Merel Straathof