Einde terrassen Jordaan
terrasdaalderHet dagelijks bestuur van Centrum wil dat de terrassen op middenterreinen in de Jordaan verdwijnen. De deelraad moet nog wel instemmen. Dan raken onder meer als café Thijssen op de Lindengracht en De Jordaan op de Elandsgracht een flink aantal stoelen kwijt. Het plan staat in de terrassennota die het stadsdeel volgende week bespreekt." Over die terrassen hebben we zoveel klachten gekregen dat we moeten inzien dat het een vergissing is geweest," zegt stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren.  

Ze meldt dat het aantal klachten over de cafés sterk toegenomen sinds ze in 2008 toestemming kregen hun terrassen uit te breiden. Het stadsdeel wil de schaarse vrije ruimte in de buurt beter toegankelijk maken voor voetgangers en recreanten die geen zin hebben om op een terras een drankje te bestellen. 

In totaal gaat het om een stuk of zes terrassen op middenterreinen van de gedempte Elandsgracht, in de Westerstraat en op de Lindengracht. Terrassen op middenterreinen van uitgaanspleinen en die aan de overkant van de straat langs de grachten mogen wel blijven. Oppositiepartij VVD is fel tegen het plan. Deelraadslid Stefan de Bruin waarschuwt dat het schrappen van de terrassen een forse financiële klap is voor de ondernemers en vindt dat eventuele overlast niet moet worden bestreden door de terrassen maar op te heffen.

De terrassen op middenterreinen zijn maar een klein onderdeel van de Horecavisie die het stadsdeelbestuur de afgelopen maanden heeft geschreven. Zo stelt het ook voor de proef met terrasverwarming te beëindigen en de straalkachels te verbieden. Dinsdag 22 maart discussieert het stadsdeel met ondernemers en bewoners over het nieuwe beleid. "We willen het anders gaan doen; minder vanuit de regels, en meer vanuit de mogelijkheden," zegt Van Pinxteren. "Voor een belangrijk deel komt de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld de bestrijding van de overlast te liggen bij de ondernemers."

 


Bron: Het Parool, door Jasper Karman