Weerstand draaiorgel beelden

beeldenanjelierstraatOp de plaats in de Anjelierstraat waar vroeger een opslag plaats voor draaiorgels heeft gestaan, is onlangs een nieuw woonhuis gebouwd. Ter ere van de vroegere functie van deze locatie zijn er drie beelden op de gevel geplaatst, vergelijkbaar met de beelden die men op een draaiorgel terug vindt. Deze beelden zijn echter zo'n ander halve meter hoog en geheel wit met wat goudkleurige details. Hierdoor kunnen de meeste buurt bewoners deze aankleding niet zo waarderen.


'Dit is meer een soort van woonwagen gebeuren', aldus een bewoner. Ook is er ongeloof dat hiervoor toestemming is verleend. 'Als je een andere deurknop wil, krijg je geen toestemming en dit mag dus wel', aldus een andere bewoner. Ook de kwaliteit van de beelden laat te wensen over. 'Dit heeft niets met beelden te maken, hier is geen beeldhouwer aan te pas gekomen. Het lijkt wel van polyester gemaakt te zijn.' Men vindt dat dit eerder in Venetië thuis hoort (maar dan in oude vorm), dan in de Jordaan. Maar niet iedereen vindt dit lelijk. Een oude bewoner van de Jordaan vindt dit prachtig. 'Alles in de Jordaan is wit en goud.', aldus de bewoner.


Is dit nou de zoveelste klaagzang van de nieuwe generatie Jordaan bewoners (net zoals de klachten over de gerestaureerde Westertoren een aantal jaren geleden), of zijn de beelden echt zo afschuwlijk. Neem zelf maar eens in kijkje in de Anjelierstraat en oordel zelf.