Ouderen blijven in Jordaan

claverhuisDe meeste ouderen in de Jordaan en Gouden Reael wonen er graag en hopen er nog lang te kunnen blijven, maar kan dat ook? Er hangt een ouderwets gezellige sfeer in buurthuis 't Claverhuis aan de Elandsgracht. Een accordeonisten- duo speelt Jordanese liederen en aan de bar stort een stel oudere dames zich op de appelpunten met slagroom. Een man prepareert hapjes voor bij de borrel: blokjes kaas, leverworst en salamirolletjes met augurk.
 
Deze avond praten ouderen uit de Jordaan en de Gouden Reael met politici,

zorgverenigingen en woningcorporaties over oud worden in eigen buurt.


"We hebben minister Donner uitgenodigd om zijn besluit over het verhogen van de sociale huur uit te leggen, maar hij had geen tijd," zegt Jan Bosman van de Belangengroep Ouderenhuisvesting Jordaan. De zaal moet er hard om lachen. "Ze durven niet meer," grapt een man. "Een jaar of zes geleden was toenmalig minister Dekker hier met haar plan de sociale huur te verhogen. Ze werd niet bepaald vriendelijk ontvangen: wie ze dacht dat zij wel niet was. Jordanezen kunnen er wat van hoor."


Het percentage ouderen in de Jordaan en Gouden Reael ligt behoorlijk hoog. Zo is in de Jordaan een derde van de bewoners 55 jaar of ouder. En dat zullen er in de toekomst door de vergrijzing alleen maar meer worden. Want de buurten zijn en blijven ook bij deze groep zeer geliefd. "De Jordaan is een heel gemengde buurt waar altijd wel mensen op straat te vinden zijn. Dat geeft toch een veilig gevoel," zegt een man met onvervalst Jordanees accent en roze overhemd. "En je hebt alle voorzieningen in de buurt, dat is uniek". Maar veel bewoners maken zich zorgen. Ben de Kok (72): "Ouderen zitten muurvast. Want als ze moeten verhuizen binnen hun wijk, bijvoorbeeld naar een aangepaste woning, kunnen de meeste mensen dat hier niet betalen. Daar heeft Donner voor gezorgd met zijn verhoging van de sociale huren. En dan hebben we het nog niet eens over de stijging van de zorgkosten gehad."


Volgens Bosman moeten er veel meer sociale huurwoningen komen, bijvoorbeeld in zorgcom-plexen. André Bakker van woningcorporatie Ymere: "We zouden zo'n complex best willen bouwen, maar in deze buurten is nu eenmaal nauwelijks ruimte beschikbaar. Bovendien is de trend zoals wij die zien heel anders, namelijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen." Stef Spigt van zorgorganisatie OsiraGroep sluit zich daarbij aan: "Het verzorgingshuis zoals we dat nu kennen, bestaat over vijf jaar niet meer. We moeten het doen met de bestaande woningen door die geschikt te maken voor zorg aan huis. Verpleeghuizen blijven wel bestaan, voor zware zorg." Achterin de zaal staat een vrolijke oudere dame met een rode trui en een glaasje rosé in de hand. Luc Verger, 71 jaar, in de Jordaan ook wel bekend als 'hoedje', van haar kekke hoofddeksel. "Ik zie het allemaal een stuk minder zwaar. Zelf woon ik op een hofje, met zo'n tachtig anderen. Daar helpen we elkaar, bijvoorbeeld met boodschappen. Ik vind dat ouderen veel mogelijkheden hebben in de stad. Je kunt alle kanten op en je komt voor een hoop kortingen in aanmerking, bijvoorbeeld met de stadspas. Ik zie vergrijzing als een herkansing: ik doe nu alles waar ik vroeger geen tijd voor had."

 

 


Bron: Het Parool, door Stephanie Albricher