Phantasio gesloten

phantasio2De stad verloor een unieke muziekzaak: Phantasio, in het hart van de jordaan. Internet was fnuikend voor deze romantische winkel. Wat begon als een origineel, tegendraads initiatief, eindigde in mineur. Platenzaak Phantasio in de Tweede Tuindwarsstraat is na veertien jaar niet meer. "We wilden niet alleen muziek verkopen, maar ook een ontmoetingsplaats voor liefhebbers zijn," zegt oprichter Phil Tilli, beter bekend als de gitarist van de populaire band Moke.


Belangrijkste kenmerk van de zaak: de stamtafel met een handvol stoelen waaraan muziekfreaks en al snel ook buurtbewoners uren met elkaar doorbrachten.


Het door vijf vrienden begonnen Phantasio - een verwijzing naar de muzikale droomwereld die de oprichters nastreefden - kende in 1997 een vliegende start. Van critici die zeiden dat zij geen schijn van kans maakten vanwege de moordende concurrentie in de stad (Tilli: "Over internet had niemand het toen."), trokken ze zich niets aan. "Wij wilden iets opzetten dat er nog niet was." Dat werd een zaak die het midden hield tussen een muziekwinkel en een buurtkroeg. Want onder het rek klassieke cd's stond een ruim bemeten koelkast vol drank. Het maakte Phantasio tot een unieke platenzaak, zegt vaste bezoeker Igor Miseu. "In welke winkel zegt de baas nog: "Ga effe achter de bar staan, want ik moet even weg?" Anderen memoreerden gisteravond de minioptredens van veelbelovende bands in de winkel of, in een enkel geval, buiten op straat. Zoals dat van de jonge band King Jack in 2009. Al snel ontstond een heuse oploop rond de winkel. Totdat de politie ingreep. Uit protest beende een bevriende buurman met zijn net aangeschafte cd van de band naar huis, vertelt één van de aanwezigen. "Daar zette hij de cd op, zette hij zijn boxen op het balkon en schroefde hij het volume maximaal op." Tot grote vreugde van de bezoekers en de verbouwereerde muzikanten.


Het bezorgde Phantasio faam in de stad. Bekende muzikanten, zoals Torn Waits, en tal van BN'ers liepen er graag binnen. Tilli: "Carice van Houten liep hier met een halve meter cd's de deur uit." In het al half ontruimde kantoortje achter de winkel hangt een verdwaalde relikwie aan de muur: een vergeelde slip van een creditcard uit 2004, in kinderlijk sierlijke letters ondertekend door Katja Schuurman. Het zakelijke hoogtepunt beleefde de winkel rond het millennium, toen hij zelfs een geduchte concurrent was van de grote broers in de stad.


Maar de opmars van internet, met het illegaal downloaden en de digitale verkoop van muziek, werd ook Phantasio te machtig. Daar veranderde een overname in 2009 door Concerto in de Utrechtsestraat niets aan. Medewerker Johannes Bulthuis: "We wisten dat het lastig zou worden, maar we wilden het toch proberen." Toen postbodes steeds vaker met een pakketje cd's van Bol.com de zaak binnen kwamen lopen met het verzoek of Bulthuis die misschien aan de afwezige bovenburen wilde geven, wist hij dat het gedaan was met zijn zaak. Bulthuis: "En als ik Facebook niet als verkoopinstrument had ontdekt, hadden we vorig jaar al moeten sluiten." Hij zucht. "Het is zonde. Een zaak als Phantasio hoort bij Amsterdam."

 

 


Bron: Het Parool, door Hugo Logtenberg