De Opstapper rijdt weer
amciciline‘De Opstapper’ rijdt weer! Onder een andere naam, een andere prijs en met een iets andere route, maar de ‘City Center Line’ doet toch vooral sterk denken aan dat zo geliefde blauwe busje op de Prinsengracht. ‘De Opstapper’ (al heette deze al enkele jaren officieel ‘Stop/Go’) was voor veel Amsterdammers een begrip. Dit goedkope busje reed sinds 2001 heen en weer over de Prinsengracht en stopte voor wie zijn of haar hand opstak. Het vulde een duidelijk hiaat in het bestaande openbaar vervoer.

Sinds 1 januari dit jaar moest het busje wegens bezuinigingen stoppen. Maar goed nieuws: sinds 14 oktober rijdt het weer over de grachten, nu onder de naam City Center Line. Zonder structurele subsidie (de ritprijs is dan ook verhoogd van één naar twee euro per rit), en met steun van Museum Het Grachtenhuis en – eenmalig – van stadsdeel Centrum. Het is een particulier initiatief van ondernemer Bart Kuik, daartoe aangespoord door actrice Nelly Frijda, oud-raadslid voor Red Amsterdam. Het busje rijdt voortaan een rondje: Oosterdokskade (OBA) – CS – Prinsengracht (met zijroute naar Het Grach tenhuis) – Amstel – Waterlooplein – Nieuwmarkt – Oosterdokskade.

Toeristen kunnen een dagkaart kopen, 65-plussers (voor € 10,–) een 12-rittenkaart. Kaartjes kunt u los in de bus kopen; gebruik van de OV-chipkaart is niet mogelijk. De bus komt elke 30 minuten langs. Nog steeds geldt het ‘hop-on / hop-off’-principe: steek uw hand op en de bus stopt.

Meer informatie (o.a. een kaartje met de route en de dienstregeling) vindt u op: www.css-pts.nl.