Stampotten proeven

stampotten_kleinRode kool, draadjesvlees en aardappelpuree waren vaak ingrediënten bij de jaarlijkse stamppottenwedstrijd in de Jordaan. Burgemeester Eberhard van der Laan, juryvoorzitter, proefde alle stamppotten. Welgeteld zeventien dampende stamppotten staan op tafel in de Nieuwe Leliestraat.
 
Ze hebben bijzondere namen als Hotchpotcorn, Brug-wachterstoofstampen Mooizo. Deelnemer Marlon Wawoe van stamppot X-o-tisch loopt een beetje nerveus heen en weer.

 
Hij tilt de deksel op en toont spinazie met tila-piafilet, kerrie en rode peper. "Helemaal aan het verpieteren. Het duurt te lang," zegt hij. Het recept heeft hij zelf bedacht. "Ik had eigenlijk wilde spinazie willen hebben, maar die was al op. Ook wilde ik Madame Jeanette gebruiken, de heetste peper. Maar dat wil ik de mensen niet aandoen," zegt Wawoe, die Curagaose roots heeft.

 
Van der Laan en juryleden Jenny Arean en buurtregisseur Hans van Lent zetten zich dan aan de grote klus. Van der Laan begint bij stamppot Winterdroom. "Die is echt ongelooflijk lekker. En het is nog maar de eerste die ik proef," zegt een hongerige Van der Laan. Zeventien 'koks' dingen mee naar één van de drie prijzen voor de lekkerste, mooiste en origineelste stamppot. Vooral mannen hebben meegedaan. "Zelf ben ik niet zo'n kok. Maar stamppot is mijn specialiteit. Samen met gebakken aardappels is dat het enige wat ik kan maken," zegt Van der Laan bij zijn vijfde hap. Het is maar goed dat hij geen vegetariër is, realiseert hij zich. De meeste stamppotten zijn met worst, draadjesvlees of vis. Martin Nie-wenhuis wacht geduldig tot Van der Laan bij zijn maal is beland: Melting Stamppot met Surinaams buikspek. Van der Laan neemt een hap en kijkt even, gelukzalig, naar boven. "Heel bijzonder. En nu wegwezen jij. Ik ben niet omkoopbaar," zegt hij tegen Niewenhuis. "Ze proberen het allemaal."

 
Omkooppogingen, zo staat in de wedstrijdregels, worden bestraft met het doen van de handmatige afwas direct na afloop van de wedstrijd. "En dat is heel veel," aldus de reglementen. Cora van Sonneveld van stamppot Winterdroom is twee volle dagen aan het koken geslagen. Wat er in zit? "Aardappels, kaantjes, erwtjes, witlof, ham, kaasblokjes en draadjesvlees. Zelf verzonnen. Ik vind dit zo'n mooi initiatief. Dit brengt saamhorigheid," zegt ze vrolijk.

 
De jury heeft de laatste hap genomen. Lijken ze inmiddels niet allemaal op elkaar? "Dat is een gewetensvraag," zegt Van der Laan. Als de jury zich terugtrekt, mogen de mensen uit de buurt alle stamppotten opeten, op zelf meegenomen bordjes. Aan één van de lange rijen tafels zit Mieke Bijenveld net de stamppot van Wawoe te eten. "Ik vind deze superlekker," zegt de buurtbewoonster. "Het liefst zou ik ze allemaal proberen. Nee, ik heb zelf niet meegedaan aan de wedstrijd. Ik kook nooit. Geen zin in. De kinderen zijn de deur uit en toen ben ik ermee gestopt."

 
Wies van Zijl, bewoonster van de Bloemgracht gaat voor de boerenkool met pittige chorizo. "Zo'n ongewone combinatie. Wat een surprise."
Wawoe komt teleurgesteld aanlopen. Hij heeft net gehoord dat hij gediskwalificeerd is wegens het ontbreken van de puree. "Mijn aardappels waren per ongeluk na het afgie-ten weer onder water gelopen. Het was een brij. Zo balen. Ik heb van menigeen gehoord dat ze die van mij het lekkerst vonden."

 
Terwijl de bewoners van 'buur-blok Jordaan' nog volop aan het smikkelen zijn, vindt even verderop de jurering plaats. Winterdroom en Mooizo (aardappelen, rode kool, appeltjes, kruidnagel, draadjes-vlees, kaneel, rozijnen) staan op een gedeelde eerste plaats in de categorie lekkerste stamppot. Na overleg komt de laatste alsnog als lekkerste uit de bus. "Mag ik wel zeggen dat het bijna Winterdroom was geworden?" informeert Van der Laan bij de andere juryleden.

De prijs voor de mooiste stamppot gaat naar Sint Petersburg (aardappels, vodka, stokvis en prei). Winterdroom krijgt de prijs voor de origineelste stamppot.

 

 


Bron: Het Parool, door Hannaloas Pen, Foto Marc Driessen