Jordaan strijd tegen graffiti

bloemgrachtgraffitiIn stralend winterweer ligt de Jordaan er prachtig bij. Maar graffiti bederft de pret. De buurt heeft de jacht geopend. "Dat is een prachtige muur om bespoten te worden." Jordaanbewoner Fred van Doorn wijst een vanuit de verte nog onbespoten lijkende plek aan. Als we dichterbij komen, worden lichte verfvlekken zichtbaar. "Die is al weer schoongespoten," zucht Van Doorn.

Hij begint oog te krijgen voor mogelijke plekken voor een tag, een zogenoemde handtekening van een graffitischrijver.

 

Sinds twee maanden zijn meerdere straten in de Jordaan volledig ondergespoten. "We hadden het er laatst nog over dat we vonden dat de buurt zo mooi was gebleven in al die jaren," zegt medebewoner Chris Verhoeven.

 

 Ze pikken het niet meer. Samen met buurtgenoot Jan van Slobbe hebben ze Stop Graffiti opgezet en daarmee de jacht op de spuiters geopend.

In de Bloemstraat zijn drie garagedeuren naast elkaar bespoten met dezelfde tag, van iemand die zich Dr. Air noemt. Dat valt niet op te maken uit de gestileerde letters, want die zijn praktisch onleesbaar, maar op internet staan filmpjes waarop te zien is hoe deze persoon zijn handelsmerk op muren, garages of deuren spuit.

Verderop, op de Lindengracht, zijn verscheidene portieken en trappen bevuild met verf. Café Thijssen is in het verleden wel eens beklad, maar nu nog schoon, tot opluchting van bedrijfsleider Rutger Zeelen-berg. "Ik erger me dood aan al die lelijke rotzooi," zegt hij. In tegenstelling tot graffitikunst, die met toestemming van de gemeente wordt gezet, vindt Zeelenberg de tags niets toevoegen: "Als je er zo trots op bent, zet er dan ook je 06-nummer onder."

De initiatiefnemers van Stop Graffiti proberen door publiciteit te zoeken de dader te laten oppakken. Daarnaast hebben ze een beloning van 150 euro uitgeloofd voor de tip die tot de arrestatie van Dr. Air leidt. "We hebben bij mensen die slachtoffers zijn geworden van graffiti briefjes in de bus gedaan waarin we ze oproepen aangifte te doen," zegt Van Doorn. "Alleen dan krijgen we de politie zover dat ze er een zaak van maakt."

 

Langs de grachten is nauwelijks graffiti te vinden, maar in kleine straatjes als de Tweede Lelie-dwarsstraat staat om de paar meter een nieuwe tag. "Daar is het 's nachts veel rustiger," zegt Verhoeven. Ook op de muur van café De Nieuwe Lelie staat onmiskenbaar de handtekening van Dr. Ai: ben er niet blij mee," zegt eigenaar Rob van de Geijn. "Ik wilde het overspuiten, maar ik had de verkeerde kleur gekocht." Hij heeft nog geen aangifte gedaan. "Dan moet ik weer een uur op het politiebureau zitten." Verhoeven probeert hem over te halen het aangifte te doen: "Dat kan ook online vanuit je eigen huis," zegt ze. Aarzelend stemt Van de Geijn in.

 

Waarom de Jordaan plotseling hel doelwit geworden is van deze verfvandalen, blijft gissen. De Haarlemmerstraat had ook graffitioverlast, maar nu vrijwel alle winkeliers gezamenlijk een contract hebben afgesloten met een schoonmaakbedrijf, worden bekladde muren snel schoongespoten. "Graffitispuiters weten dat nu ook," zegt Verhoeven. "Misschien zijn ze daarom naar hier uitgeweken." Van Doorn denkt dat het met het afzetten van een territorium te maken heeft. "Zoals een dier rondloopt en zijn gebied afbakent door te plassen," zegt hij.


Het initiatief heeft nog niet tot een reactie geleid van de politie, al is de buurtregisseur wel op de hoogte van de overlast. Voorlopig vertrouwt Van Doorn op zijn mede-Jordanezen. "Voordat ik zojuist wegging, kreeg ik een berichtje van iemand op de Elandsgracht die beelden heeft
van een graffitispuiter," zegt hij opgewonden. De beelden, van een bewakingscamera, tonen een man die een tag neerzet die verdacht veel lijkt op die van Dr. Air. Van Doorn: "Die beelden sturen we door naar de politie."

 

 


Bron: Het Parool, door Sam de Voogt