Stukje Jordaan in Arnhem

openingluchtmuseum_kleinTien jaar geleden zijn er in de Westerstaat enkele vervallen pandjes afgebroken. Rond deze pandjes liep een steeg, de Pottenbakkersgang. Via deze gang kwam je bij een aantal kleine krotten. Omdat dit de laatst overgebleven waren, was dit een bijzonder stukje Jordaan. Zo bijzonder dat deze pandjes steen voor steen zijn afgebroken om weer opgebouwd te worden in het Openluchtmuseum in Arnhem. Deze complexe klus is nu gereed gekomen, op dinsdag drie April zijn deze panden feestelijk geopend door Koningin Beatrix.

 
Hare Majesteit werd verwelkomd door een echt draaiorgel van Perlee. Later verklaarde de Koningin de pandjes tot geopend door een kist met een banier te openen, waarna deze werd opgehesen langs de gevel.

 

Tijdens de opening konden de vele genodigden genieten van enkele stukken uit de musical 'De jantjes'. Deze musical, met Willeke Alberti in de hoofdrol, gaat over een aantal maanden in première. Voor de cast was dit de eerste keer dat ze alvast wat van de voorstelling konden vertonen aan het publiek.

 

Na de opening ging de koningin als eerste de panden bezichtigen. De boven verdiepingen zijn als tentoonstellingsruimte ingericht. De inrichting van deze etages is modern. Op de begane grond is wel een authentieke inrichting aangebracht. Zo is er een Jordaans café, een pension voor opvang van de eerste Turkse gastarbeiders en een oud postkantoor. Het café is ingericht naar voorbeeld van café Koevoet uit de Lindenstraat.

 

Via de 'Pottenbakkersgang' komt men bij de achterhuisjes. Deze zijn in precies dezelfde verkrotte toestand terug gebouwd. De meeste zijn dan ook niet begaanbaar, maar kunnen via vensters bekeken worden. Zo krijgt de bezoeker een goed beeld van de erbarmelijke omstandigheden waarin men vroeger in de Jordaan woonde.

 
Jordaan INFO maakte de volgende videoreportage van de opening.
 

 
 
Tevens maakte wij onderstaande foto reportage.

openluchtjordaan_01
openluchtjordaan_02
openluchtjordaan_03
openluchtjordaan_04
openluchtjordaan_05
openluchtjordaan_06
openluchtjordaan_07
openluchtjordaan_08
openluchtjordaan_09
openluchtjordaan_10
openluchtjordaan_11
openluchtjordaan_12
openluchtjordaan_13
openluchtjordaan_14
openluchtjordaan_15
openluchtjordaan_16
openluchtjordaan_17
01/17 
start stop bwd fwd

 
Wilt u de Westerstraat in het Openluchtmuseum bezoeken? Kijk voor de openingstijden op de website van het Nederlands Openluchtmuseum.