Geen steiger Noordermarkt

noordermarkt3Er komt voorlopig geen steiger op de Noordermarkt. Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA hebben besloten hun steun voor dat deel van het steigerplan in te trekken. De partijen in de deelraad van Centrum zijn van gedachten veranderd door de enorme weerstand bij bewoners en ondernemers in de Jordaan. Daarnaast vinden ze echter dat de steiger op dit moment weinig toegevoegde waarde heeft.

 

"Dit plan is in 2005 bedacht met heel andere ambities," zegt D66'er Thijs Kleinpaste. "Het idee was vrachtvervoer en kleinschalig openbaar vervoer over het water te stimuleren. Daar komt niets van terecht."

 

GroenLinks stelt dat de rondvaartbranche het schrappen van de steiger moet interpreteren als een waarschuwing. "Ze doen veel te weinig om schoner en duurzamer te worden," zegt deelraadslid Andre van Oostveen. "Eenrichtingsverkeer op de Prinsengracht had overbelasting van de steigers kunnen voorkomen. Frappant genoeg is die maatregel door de rondvaartreders getraineerd. Ze worden ook wel genoeg gefaciliteerd door de gemeente, met al die eigen steigers."


Ook Kleinpaste zit er niet op te wachten de rondvaart 'een extra steiger cadeau te doen'. "We kunnen nu niet reguleren wie er wel mag aanleggen bij zo'n nieuwe steiger en wie niet." Zodra dat juridisch wel mogelijk is, zou de steiger er wat D66 betreft alsnog kunnen komen. Wat er met de eveneens omstreden geplande steiger op het Amstelveld gaat gebeuren, is nog onduidelijk.


De drie partijen willen vrachtvervoer en kleinschalig openbaar vervoer op de grachten blijven stimuleren en zullen donderdag dan ook wel instemmen met het nieuwe bestemmingsplan voor het water. Ze twijfelen echter nog over de vraag of het aanleggen van een steiger op het Amstelveld problemen oplevert.