Huuropslag klap voor Jordaan

palmstraatmonumentenDe huur van huurwoningen in monumenten moet fors omhoog. Dat heeft de Tweede Kamer op de valreep voor het zomerreces en de verkiezingen besloten. Alle nieuw te verhuren monumentwoningen komen in de vrije sector. Hoe klein of slecht onderhouden de woning ook is. De nieuwe regeling, waarbij Rijksmonumenten 50 extra punten krijgen, vervangt de nu geldende 30% toeslag. Voor woningen in een beschermd stadsgezicht kan een opslag van 15% toegepast worden.

 
Het bezwaar van Huurdersvereniging Centrum tegen dit plan van demissionair minister Spies heeft niet mogen baten. Na de Donnerpunten vormen de ‘Spiespunten’ een nieuwe klap voor de sociale woningbouw in de Jordaan.

 
Bij het woord monumenten denkt men in Den Haag aan luxe panden in de grachtengordel. Maar daar is voornamelijk eigenwoningbezit. De meeste huurwoningen in monumenten in de Amsterdamse binnenstad bevinden zich in de Jordaan en wel in heel eenvoudige panden en complexen, zoals de hofjes. Extra bitter dat het vooral woningen betreft die gebouwd zijn voor de laagste inkomensgroepen en vaak door bewonersactie gered zijn van de sloop.

 


Door: Eibert Draisma, Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael