Bierviltjes tegen overlast

terrasdaalderEen opmerkelijke actie tegen geluidsoverlast in de Jordaan: de gemeente heeft 280.000 bierviltjes verspreid met de boodschap 'snaveltjes toe'. De viltjes moeten vooral een middel zijn in de strijd tegen geluidsoverlast op terrassen in de Jordaan. Dit schrijft De Telegraaf.

Stripfiguren Fokke en Sukke staan op het bierviltje afgebeeld en moeten het uitgaanspubliek in de Jordaan in toom houden. De slogan 'wij houden van AmSSSTerdam' spreekt voor zich.

Op de achterkant van het viltje staan cartoons over geluidsoverlast. Volgens de gemeente krijgen alle 189 kroegen in de Jordaan de viltjes. Een woordvoerder geeft wel toe dat de nadruk ligt op cafés met overlastrisico, bijvoorbeeld door een terras.
 

De kosten voor de actie bedragen 30.000 euro. 'We wilden iets ludieks doen om het onderwerp onder de aandacht te brengen, zonder meteen met een opgeheven vingertje te zwaaien', aldus GroenLinks-wethouder Van Es.

De actie is opvallend omdat Amsterdammers al jaren klagen over vertrutting en er meerdere keren door middel van diverse bijeenkomsten is geprotesteerd tegen de Amsterdamse overheidsbemoeienis. Ruim een week geleden demonstreerden blote dames nog tegen de vertrutting.

De actie komt wat D66-voorman Jan Paternotte betreft wat aan de late kant. 'Aan het eind van de zomer viltjes verspreiden tegen geluidsoverlast op terrassen is het elfde als om een uur 's nachts op een verjaardagsvisite verschijnen', stelt de liberaal in De Telegraaf.

VVD'er Robert Flos vindt de timing wat ongelukkig. 'Net nu we actie willen tegen het sissen naar vrouwen, verspreidt de gemeente afbeeldingen waarop Fokke en Sukke 'ssst' roepen'. SP-voorman Laurens Ivens vroeg zich op Twitter al af hoe 'hoffelijk' het is om aangesproken te worden door twee vogels zonder broek. CDA'er Lex van Drooge ten slotte omschrijft de actie 'als een GroenLinks vertruttingsviltje'.

 

fokkesukke

 


Bron: AT5