Opstapper stop weer

amcicilineDe Opstapper rijdt niet meer. De busverbinding, die het laatste jaar City Center Line heette, had te veel last van stremmingen op de grachten. "Onze dienstverlening was volstrekt onbetrouwbaar geworden," zegt Bart Kuik, de ondernemer achter de City Center Line. Volgens hem hebben zijn busjes sinds oktober vorig jaar maar één dag de volledige route over vooral de Prinsengracht kunnen rijden. "We hadden natuurlijk rekening gehouden met stremmingen, maar het was echt extreem. Dat heeft ons veel klanten gekost."

 

Volgens Kuik stonden mensen vaak lang of zelfs tevergeefs op een busje te wachten. "Daar word je natuurlijk chagrijnig van. Voor veel ouderen uit de binnenstad en mensen die slecht ter been zijn, was het echter de enige vorm van openbaar vervoer."

 

City Center Line was de opvolger van Stop/Go, die weer de opvolger was van de originele Opstapper. Die Opstapper reed vanaf februari 2001 op en neer tussen het Centraal Station en het Waterlooplein, vooral via de Prinsengracht. Met uitzondering van het begin- en eindpunt kende de Opstapper geen vaste haltes. Men kon het busje ongeveer elke tien minuten met handopsteken aanhouden.

 

Het busje kwam mede tot stand na een motie van toenmalig gemeenteraadslid Auke Bijlsma van de PvdA, die begin dit jaar stierf. Hiermee kreeg de Jordaan eindelijk een eigen openbaarvervoersverbinding.

 

Kuik zegt dat de dienst met busjes niet definitief is gestopt. "Hij is opgeschort. We onderzoeken de mogelijkheden verder te gaan. We hebben op grond van onze vergunning drie maanden de tijd om tot een andere opzet te komen. We kijken naar de financiering en een andere route." Winst ziet Kuik zich niet meer maken. "Ik zie dit meer als een sociaal project."