Transformaterhuisje kan weg

thuisjeelandsgracht_kleinHet befaamde transformatorhuisje op de kop van de Elandsgracht gaat tegen de vlakte. Als het aan stadsdeel Centrum ligt, worden de beschilderde muren gebruikt voor de herinrichting van de gedempte gracht. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel kunnen de betonnen platen bijvoorbeeld dienen als trottoir.

Het transformatorhuisje is al jaren een steen des aanstoots. Veel buurtbewoners willen het huisje niet kwijt omdat ze gehecht zijn aan de muurschilderingen,

die verwijzen naar oer-Jordanezen als Johnny Jordaan, Willy Alberti, Tante Leen, Manke Nelis en Johnny Meijer. Hun bronzen beelden staan naast het huisje. Andere omwonenden vinden het een lelijke plek en willen het huisje het liefst weg hebben.

 

Centrum, dat de Elandsgracht opnieuw gaat inrichten, stelt dat het huisje niet past in de nieuwe opzet. Het stadsdeel wil de verrommeling van de straat keren en vermindert daarvoor onder meer het aantal parkeerplaatsen op de gracht. "Het transformatorhuisje is niet meer nodig. Bovendien komt het gebouwtje de verkeersveiligheid niet ten goede: weggebruikers hebben slecht overzicht."

 

Een woordvoerder van elektriciteitsbedrijf Liander stelt dat het transformatorhuisje niet meer nodig is nu er een andere plek is gevonden voor de apparatuur in het huisje. "Het station is zeer belangrijk voor de elektriciteitvoorziening in de hele Jordaan. Maar daarvoor hebben we andere plekken gevonden. Het huisje is voor ons niet meer noodzakelijk."

 

De discussie over de herinrichting van de Elandsgracht dreigde het afgelopen jaar bijna alleen nog maar te gaan over het transformatorhuisje en de beelden er pal naast. Tijdens een inspraakavond ging het nauwelijks meer over parkeerplekken, maar alleen nog over wat officieel het Johnny Jordaanplein heet.

 

Op het transformatorhuisje hebben buurtbewoners teksten geschilderd als 'Bij ons in de Jordaan', 'O Amsterdam, wat ben je mooi, hou het zo' en 'De parel van de Jordaan'. Op de vierde zijde hangt een bord met de tekst 'Johnny Jordaanplein'. Op het dak staat ook nog een schilderij met afbeeldingen van de beroemde Jordanese artiesten.