Elandsgracht wordt auto-arm

elandsgracht midden kleinDe deelraad heeft deze week zijn voorkeur uitgesproken voor het eigen plan voor de herinrichting van de ELandsgracht en het plan van het buurtinitiatief terzijde gelegd. In het eigen plan verdwijnen 135 plaatsen van het midden terrein, waarvoor 150 plaatsen terug komen in het nabij gelegen Q-park parkeergarage. Tevens zal het transformatorhuisje van het Johhny Jordaanplein verdwijnen, omdat de netbeheerder deze niet meer nodig heeft. Hierdoor zullen ook de muurschilderingen verdwijnen.

 

Het alternatieve plan van het burgerinitiatiefgroep komt er voornamelijk op neer dat alles bij het oude moet blijven. Hiervoor waren 800 handtekeningen opgehaald. Willen ze dit plan er nu nog door krijgen, dan moeten er binnen zes weken vierduizend handtekeningen verzameld worden.


Dat inzamelen van handtekeningen ging er niet altijd even zachtzinnig aan toe. Mensen werden overgehaald te tekenen met de melding dat er 135 parkeerplaatsen dreigen te vervallen, zonder erbij te vermelden dat er 150 plaatsen in Q-Park voor terug kwamen. Mensen die op de inspraakavond zich voorstander toonden van een autovrij middenterrein, ontvingen bedreigingen.


Volgens de PVDA zijn de tegenstanders een luidruchtige minderheid. Zo’n 800 mensen hebben getekend tegen het plan te zijn, maar deelraadslid Rogier Noyon verwacht dat de overige 3000 omwonenden vooral voorstanders zijn.