Geluidsmetingen Noordermarkt

noordermarktterras kleinVan een aantal pleinen in Amsterdam waarvandaan veel geluidsoverlast klachten komen, heeft het stadsdeel vorig jaar geluidsmetingen gedaan. Zo is gedurende de zomer periode, van 16 juni t/m 30 oktober, continue het geluidsniveau gemeten op de Noordermarkt en de Lindengracht. En hieruit blijkt, wat veel bewoners al wisten, dat het geluidsniveau op de Noordermarkt in de avond en de vroege nacht regelmatig hoger is dan overdag.

 

Op de Noordermarkt werd gemiddeld 62 decibel per etmaal geproduceerd, in de avond was dat gemiddeld 65 decibel. De drukste dagen zijn uiteraard rond het weekend en bij mooi terrasweer. Het hoogste niveau werd gemeten tijden de Gay Pride, de meter gaf toen 76 decibel aan.

 

Voor de proef wordt gebruik gemaakt van apparatuur ontwikkeld door het bedrijf Munisense en de Technische Universiteit Delft. Met deze apparatuur is het ook mogelijk direct de bron van het geluid aan te wijzen. Hierdoor is het bijvoorbeeld in de toekomst mogelijk direct een SMSje te sturen naar de café baas, als zijn café over de grens gaat.

 

Komende zomerseizoen gaat het stadsdeel weer meten. Men hoopt dan te kunnen meten  hoe groot het aandeel van stemgeluid is in de totale geluidsproductie. Tegen te harde muziek is nog wel op te treden, tegen pratende mensen is dat lastiger.


Met de resultaten van de metingen hoopt het stadsdeel vooral een dialoog tussen de omwonenden en de horeca op gang te brengen. Met het onderzoek ik de hand kan dan worden afgewogen wat wel en wat niet acceptabel is.