Jordaan Woonoproer

woonoproerEr verdwijnen steeds meer sociale huurwoningen in de Jordaan. Woningcorporaties verkopen, of duur verhuren, liever deze woningen op gewilde locaties als de Jordaan. Het vermoeden bestaat dat bewoners met 'smoesjes' naar andere locaties in de stad gedreven worden, zodat de woning luxe verbouwd kan worden en de corporaties er zo meer geld voor vangen. Maar de bewoners van sociale huur woningen pikken dit niet langer en beginnen een 'Woonoproer'.

 

Volgens Mieneke Demirdjian veranderd de Jordaan razendsnel, omdat er door de crisis geen sociale huurwoningen mee bij komen en de bestaande wongingen verdwijnen in het dure segment. Demirdjian is van de bewonerscommissie Bloemstraat en heeft contact gezocht met andere bewoners organisaties in amsterdam, om gezamenlijk hier verzet tegen te kunnen bieden. Vrijdag waren politici uitgenodigd om in de Bloemstraat met de bewoners te praten. Hiermee werd het startsein gegeven voor de Woonoproer. De naam verwijst naar de Jordaanoproer en de Palingoproer, toen Jordaan bewoners ook in opstand kwamen.

 

Volgens Demerdjian gebruiken de woningcorporaties verschillende smoesjes om de huidige behuurders te dwingen te verhuizen naar de rand van de stad. Zo wordt vaak verteld dat de fundering van het pand slecht is en dat er nieuwe palen onder moeten. Er zijn gevallen bekend waarbij een second opinion werd gevraagd van een bouwadviesbureau en toen bleken die palen nog prima in orde te zijn.

 

Ymere zegt dat het vaak voorkoment dat de huur te laag is om de woning te kunnen restaureren. "Wij willen in het centrum kwaliteit", aldus de voorzitter. "Niet iedereen kan meer in het centrum wonen", zegt Ymere. Een aantal bewoners spande rechtzaken aan, maar de rechters stelde de Ymere in het gelijk.