Gangenproject onthuld

gangenprojectJanine van Pinxteren onthulde 5 maart jl. Het Gangenproject dat het Jordaanmuseum en stadsdeel Centrum in de Willemsstraat tussen de nummers 22 en 110 realiseerden. Met dit project wordt de aandacht gevestigd op de bijzondere leef- en woon- omstandigheden in de Jordaan. Eeuwenlang huisden verreweg de meeste de bewoners van deze wijk aan de gangen, die samen met binnenplaatsjes en aangrenzende panden forten werden genoemd.

 

Generaties lang leefde zo'n 80 procent van de mensen in huizen achter de gevelwand. Eind negentiende, begin twintigste eeuw verviellen de forten tot krotten en sloppen. De gangen waren donker en slecht geventileerd. De armoede was schrijnend. De Willemsstraat was het centrum van een enclave die onder Amsterdammers weinig aanzien had. Ondanks alle negatieve connotaties bleef deze 'goegemeente' spraakmakend. Hier leerden zangers als Louis Davids en Eduard Kapper de contrasten waarderen in levens die gedijden op de rand van de afgrond.

 

Aansluitende op Het Gangenproject, organiseert het Jordaanmuseum Gangenwandelingen. De wandeling start bij Het Gangenproject Willemsstraat 22 en wordt geleid door Mieke Krijger (zij bedacht dit project), Robert Lammers of Frank Sol.

 

Datum & tijd
9 mei: 11 - 13.00 uur en van 13 - 15.00 uur
13 juni en 11 juli, beide van 11 - 13.00 uur.
Groepen kunnen ook op andere dagen en tijdstippen boeken.

Kosten € 9,- per persoon. Donateurs & Stadspas: € 7,-
Aanmelden noodzakelijk: 020 6244 695 of 06 40 227 265, of mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.