Dwarsstraatjes definitief autovrij

dwarsstraatjesjordaanAuto's moeten in de Tweede Egelantiersdwarsstraat plaats maken voor voetgangers, fietsers en terrassen. Na de zomer wordt het smalle straatje in het hart van de Jordaan defintief autovrij. "Pas op, mafkees!" roept een fietser die met een noodgang door de Tweede Egelantiersdwarsstraat scheurt. Hij moet vol in de remmen als een automobilist zijn auto midden op de weg stilzet en zijn deur opengooit. Die deur kan de fietser net ontwijken door de stoep op te sturen, maar daar rijdt hij dan wel weer bijna twee voetgangers aan.

 

In de vijf minuten dat de auto daar staat - midden op de rijbaan in het smalle straatje - volgt het ene chaotische tafereel op het andere. Een scooter scheurt over de stoep, een vrouw duwt haar kinderwagen de rijbaan op en dwingt drie fietsers om af te stappen. De automobilist gaat ondertussen onverstoorbaar door met laden en lossen. "Van dat soort gedoe zijn we gelukkig bijna verlost," glundert Mariska Schaefer, eigenares van het Oud-Hollandse Snoepwinkeltje en als oud-voorzitter van de ondernemersvereniging tevens warm pleitbezorger van de autovrije straat.  
Na de zomer mogen auto's het straatje niet meer in. Datzelfde geldt voor de Tweede Tuindwarsstraat en de Tweede Anjeliersdwarsstraat, die in het verlengde daarvan liggen. De afgelopen drie jaar mochten de ondernemers, bij wijze van proef, de straatjes 's avonds met paaltjes afsluiten voor autoverkeer. Vooral op mooie zomeravonden zaten en stonden vele tientallen mensen op straat te genieten van de rust.
 
De proef is zo goed bevallen dat de straatjes nu definitief autovrij worden. In september worden ze opnieuw ingericht en krijgen een smallere rijbaan en bredere stoepen waar voetgangers de ruimte krijgen, maar waar ook plek is voor kleine gevelterrasjes.
 
Zowel ondernemers als bewoners zijn blij met de plannen. "We zijn hier niet anti-auto, maar deze straatjes zijn te smal voor auto's, fietsers, voetgangers én terrasjes," zegt Schaefer.

 

 


Bron: Het Parool - 12 maart 2010 - Door: Jasper karman