Terrassbeleid Jordaan dit jaar voortgezet

terrasjordaan_kleinHet terrassenbeleid in de Jordaan wordt nog zeker een jaar voortgezet. Dit heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum besloten naar aanleiding van de uitkomsten van het buurtonderzoek door O+S. De cijfers geven geen direct aanleiding het beleid te veranderen.

Het buurtonderzoek is gedaan onder 602 bewoners.

 

Iets meer dan de helft van de bewoners (56 procent) is tevreden over het sluitingstijdenbeleid en 28 procent is ontevreden. De ontevredenheid over het beleid is het hoogst (30 procent) bij de respondenten die in de buurt van cafés wonen. In de rest van de Jordaan is een kwart van de bewoners ontevreden. Van de ontevreden respondenten wil ongeveer 37 procent dat de cafés eerder dan 00.00 uur sluiten. Van alle bewoners geeft 11 procent aan overlast te ervaren van terrassen.
  
Van de 78 horecaondernemers die de vragenlijst hebben ingevuld, hebben 67 een terrasvergunning. Ongeveer 20 procent van de geïnterviewde ondernemers heeft een vergunning tot 23.00 uur, terwijl 70 procent tot 01.00 en 02.00 uur het terras mag openhouden. Van alle ondernemers zegt bijna de helft (47 procent) tevreden te zijn over het gevoerde sluitingstijdenbeleid, terwijl een derde (30 procent) ontevreden is. Ontevreden ondernemers willen vaak langer open blijven. Vaak gaat het hier om cafés in de straten waar de terrassen tot 23.00 uur open mogen blijven. De commissie Algemene Zaken behandelt de evaluatie op woensdag 13 januari.

Na de zomer van 2010 wordt het beleid nogmaals geëvalueerd. In de tussentijd gaat het stadsdeel eerst samen met bewoners en ondernemers kijken hoe de overlast kan worden aangepakt. Sinds 1998 gelden verschillende sluitingstijden voor terrassen in de Jordaan: smalle straten tot 23.00 uur en terrassen in grote, bredere straten en aan pleinen tot 01.00 uur doordeweeks en tot 02.00 uur in het weekeinde.

 


Bron: De Echo - 23 December 2009