Kinderen fotograferen Jordaan

schoolfotosKinderen van de Theo Thijssenschool fotografeerden hun eigen buurt. Tijdens een 'Jordaanweek' kregen zij de opdracht van de school 'Maak een foto van jouw Jordaan'. Het resultaat is een levendige en verrassende impressie. De jeugdige fotografen schreven eigenhandig teksten bij hun foto's. De foto's en verhalen vormen te samen een ontroerend, liefdevol, vrolijk en levendig beeld van de wijk.

 

Lees meer...
 
De Saffier gaat sluiten

desaffierDat waren beteuterde gezichtjes in de Westerstraat afgelopen week, toen bekend werd dat basisschool De Saffier de deuren gaat sluiten. Het nieuws kwam als een onaangename verrassing voor de ouders en leerlingen van de school. Het is onbekend wanneer de school definitief sluit. Vermoedelijk is dat volgend jaar, maar de kans is aanwezig dat de school al volgend schooljaar de deuren sluit.

 

Lees meer...
 
 
Ontwerp Johnny Jordaanplein

jordaanpleinplan kleinHet ontwerp voor het nieuwe Johnny Jordaanplein is klaar. Veel waarstand was er tegen de herinrichting van het pleintje op de Elandsgracht. Er werd zelfs een referendum gehouden als poging de plannen tegen te houden. Dat leverde echter niet genoeg tegen stemmen op, waardoor de werkzaamheden konden beginnen. Om de pijn te verzachten, mochten de bewoners grote invloed uitoefenen op de ontwerpplannen. Nu ligt er dan een plan waar de meeste omwoners mee kunnen leven.

 

Lees meer...
 
 
Zwarte Riek overleden

rikajansenZangeres Rika Jansen, beter bekend als Zwarte Riek, is donderdag 21 januari overleden. Ze was 91 jaar oud. Rika, die naast Zwarte Riek ook de bijnaam Jordaanprinses had, blies haar laatste adem uit in haar woonplaats Zandvoort. De zangcarrière van 'Zwarte Riek' begon kort na de Tweede Wereldoorlog. Zij werd in de jaren vijftig beroemd door liedjes als Amsterdam Huilt, M'n Wieggie Was Een Stijfselkissie en De Kersepit.

Lees meer...
 
 
Gevelbord Monte Pelmo

montepelmoOm het gevelbord van ijssalon Monte Pelmo te behouden is een actiepagina op Facebook opgericht. Inmiddels zijn ruim 3300 mensen het eens dat het oude gevelbord moet blijven. De ijssalon in de Jordaan ligt wederom in de clinch met het stadsdeel. Zo werd Monte Pelmo in 2009 aangemerkt als horeca door nieuwe regels. Het kon echter geen horecavergunning overleggen. De tent moest toen bijna dicht.

Lees meer...
 
 
Hannie Pastor overleden

hannie-pastorRas Jordanees Hannie Pastor is vorige week overleden. Hannie stond vooral bekend als beschermheer van het Johnny Jordaanplein. Met zicht op het plein vanuit zijn woning, zorgde Hannie er altijd voor dat alles er puik bijstond. Hij voorzag het plein van vers groen en was er altijd als de kippen bij om als een soort woordvoerder van het plein op te treden.

Lees meer...
 
 
Gangenproject onthuld

gangenprojectJanine van Pinxteren onthulde 5 maart jl. Het Gangenproject dat het Jordaanmuseum en stadsdeel Centrum in de Willemsstraat tussen de nummers 22 en 110 realiseerden. Met dit project wordt de aandacht gevestigd op de bijzondere leef- en woon- omstandigheden in de Jordaan. Eeuwenlang huisden verreweg de meeste de bewoners van deze wijk aan de gangen, die samen met binnenplaatsjes en aangrenzende panden forten werden genoemd.

Lees meer...
 
 
Very Cherry terug in Jordaan

verychery1Sinds enkele jaren zie je ze steeds vaker opduiken: Pop up stores. Tijdelijke winkels, welke voor enkele weken of maanden gevestigd zijn op een adres. Daarna komt verschijnt er weer een andere winkel. Dit fenomeen dit z'n intrede tijdens de crisis, doordat het moeilijk werd winkelruimte verhuurd te krijgen. De Jordaan kent ook zo'n pop up store, in de 1e Boomdwarsstraat. Vorig jaar zat daar o.a. vintage winkel Very Cherry in. Dit bleek so'n success, dat ze dit jaar terug komen.

Lees meer...