Nieuws Archief 2008


 
Stichting Jordaanmuseum strijdt voor behoudt Nassaubiosscoop
nassaubioscoop_kleinDe Stichting Jordaanmuseum heeft bij het stadsdeel een bezwaarschrift ingediend tegen de bouwaanvraag van nieuwbouw op de plek van het voormalige Nassaubioscoop.
Lees meer...
 
 
Horeca Jordaan wil referendum sluitingstijden

cafethijssen_kleinHorecaondernemers in de Jordaan willen dat de burgers in stadsdeel Centrum gaan beslissen over de sluitingstijden voor terrassen. Elf ondernemers vraagt de deelraad in een burgerinitiatief een referendum uit te schrijven.

Lees meer...
 
 
Gemeente sluit posterwinkel de Lach

delachdicht_kleinPosterwinkel De Lach, volgens buurtbewoners de oudste coffeeshop van Amsterdam, is tot sluiting gedwongen. De winkel werd op last van locoburgemeester Eric van der Burg gesloten. Politieonderzoek had aangetoond dat in de aan de Eerste Bloemdwarsstraat gevestigde winkel in softdrugs werd gehandeld.

Lees meer...
 
 
'Sluit Marnixstraat niet af'

marnixstraat_kleinHet plan van stadsdeel Centrum de Marnixstraat gedeeltelijk af te sluiten voor autoverkeer stuit op protest uit de buurt. Bewoners willen dat de Jordaan goed bereikbaar blijft. En de Marnixstraat is daarvoor, aldus actievoerders van buurtgroep Pleinvink, één van de belangrijkste ontsluitingsroutes.De Marnixstraat staat aan de vooravond van een reeks ingrijpende aanpassingen. Het stadsdeel zal de straat tussen Rozengracht en Brouwersgracht opknappen. Waternet zal het hoofdriool en de huisaansluitingen vervangen.

Lees meer...
 
 
Het Schievink complex weer bewoond
schievinkcomplex_kleinDe achttien oud-bewoners van de negen panden van het omstreden project Schievink aan de Rozengracht zijn naar hun oude, dichtgetimmerde huizen teruggekeerd. Het bestuur van stadsdeel Centrum had timmerlieden opdracht gegeven de woningen weer toegankelijk te maken. Aanleiding is de uitspraak van de Raad van State dat in elk geval het rijksmonument Rozenstraat 72 tot september moet blijven staan, zodat de bewoners tot die tijd nog het gehele complex kunnen bewonen.
Lees meer...
 
 
Potretten in de Jordaan
potrettenindejordaan_kleinHet Jordaanmuseum maakt eind 2008 voor het eerst met een eigen tentoonstelling deel uit van de manifestatie 'Open Ateliers Jordaan'. Kunstenaars Anke Louwerse en Jaap Kapteyn stelden schilderijen beschikbaar voor de tentoonstelling Portretten in de Jordaan. Er waren ook getekende portretten van Anke Louwerse tentoongesteld. Bovendien waren er foto's van Jordanezen te zien.
Lees meer...
 
 
Goodmorning USA vanuit de Jordaan

thetodayshow_kleinZeven miljoen Amerikanen werden dinsdag 29 april wakker met uitzicht op de Prinsengracht. De best bekeken ontbijtshow van de Amerikaanse televisie, The Today Show, was twee uurtjes live in Amsterdam.Verrek, het Amerikaanse kijkcijferkanon kan fietsen! Aarzelend gaan de voetjes van de vloer, maar dan fietst Matt Lauer, presentator van de best bekeken ochtendshow in de Verenigde Staten, zomaar langs de Egelantiersgracht. En dan nog wel op zo'n authentieke - want gammele - opoefiets.

 

Lees meer...
 
 
Koninginnedag in de Jordaan
koninginnedagjordaan2008_kleinDe weersverwachtingen waren niet al te best. Een regenachtige Koninginnedag was ons in het vooruitzicht gesteld. Met maar enkele druppels viel het uiteindelijk allemaal reuze mee.De slechte weersverwachtingen hebben er waarschijnlijk wel voor gezorgd dat dit jaar minder mensen de Jordaan aandeden. Het gevolg was wel dat nu op meeste plaatsen gewoon doorgelopen kon worden, zonder opstoppingen.
Lees meer...
 
 
'ROC-gebouw verkwanseld'

scholenwesterstraatkleinDe deelraad van stadsdeel Centrum heeft bezwaren tegen de relatief gunstige voorwaarden waaronder het voormalige ROC-gebouw aan de Westerstraat aan topontwerper Marcel Wanders en Aedes Vastgoed is verkocht.Wanders en Aedes, die ook een plan hebben voor een hotel in de oude bibliotheek aan de Prinsengracht, kochten onlangs het schoolgebouw voor ruim vijf miljoen euro. Na een verbouwing voor bijna nog eens dat bedrag wordt het doorverhuurd aan voornamelijk creatieve bedrijven.

Lees meer...