Nieuws Archief 2009


 
Stadsdelen kiezen voor smalle garage onder Singelgracht
singelgrachtgarage_kleinStadsdeel Centrum en Westerpark hebben een voorkeur uitgesproken voor de Singelgracht garage, die de stadsdelen samen onder de Singelgracht willen bouwen nabij het Marnixbad. De twee stadsdeelbesturen geven de voorkeur aan een smalle garage voor 800 parkeerplaatsen met in- en uitgangen bij het Frederik Hendrikplantsoen.De plannen voor de ondergrondse Singelgrachtgarage Marnix zijn vrijgegeven voor inspraak (van 15 oktober tot en met 25 november). De mogelijk te bouwen garage telt circa 800 parkeerplekken en is ter compensatie van opgeheven en op te heffen parkeerplaatsen in beide stadsdelen. Daarnaast wil Westerpark een wandelpromenade maken langs het water aan de Nassaukade.
Lees meer...
 
 
Hazenstraat nu 10e straatje
tiendestraatje_kleinDe Hazenstraat is op 10 oktober gedoopt tot 'Het 10e Straatje'. De 9 Straatjes worden daarmee uitgebreid. De Hazenstraat is een straat vol galeries, design en vintage kledingwinkels, cafés, restaurants, een wijnbar, een coffeeshop, kappers, etc.
 
 
Sloop dreigt van Edisontheater

edisontheater_kleinElandsgracht 92, waarin tot 1961 het Edisontheater zat, dreigt te worden gesloopt om er een hotel met 49 kamers te bouwen. De Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM) heeft bezwaren tegen het hotel. Het Jordaanmuseum wil het gebouw graag zelf gebruiken. In het pand uit 1912 van architect P.W. van Doorn zit nu een tapijtzaak.Over de komst van een hotel zijn de meningen verdeeld. Debbie Boecker, uitbaatster van koffiehuis De Edison: "Als horecaondernemer vind ik het prachtig, maar als Jordanees zeg ik: ze moeten er met hun poten van afblijven."

Lees meer...
 
 
Moet ijswinkel Monte Pelmo sluiten?

dwarsstraatjesjordaanOp papier begint een nieuw Jordaanoproer al aardig vorm te krijgen. Honderden mensen hebben hun handtekening en hartenkreten achtergelaten in ijswinkel Monte Pelmo in de Tweede Anjeliersdwarsstraat. Daar, heeft stadsdeel Centrum zojuist ontdekt, handelen ze heel ernstig in strijd met artikel 3, lid 1, sub h, van het bestemmingsplan Jordaan 1999. In klare taal: ze mogen geen ijsjes meer verkopen.Als de scholen op deze zomerse maandagmiddag leeglopen, lijken de hoorntjes van Monte Pelmo een eerste levensbehoefte te zijn. Ouders dirigeren hun kinderen vast vooruit, een jongetje roept tegen zijn vriendje dat hij nu meteen een handtekening moet zetten voor 'de ijssies'.

 

Lees meer...
 
 
Afsluiting Tuinstraat en Palmstraat
anjeliersstraat_kleinVanaf maandag 17 augustus worden de Tuinstraat en de Palmstraat ’s middags rond het uitgaan van de school afgesloten met een uitneembare rood/witte paal. De school draagt zorg voor het neerzetten en weghalen van de paaltjes.Dit betekent dat op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag de Tuinstraat (ter hoogte van de 2e Tuindwarsstraat en de 2e Egelantiersdwars straat) van 15.00 tot 15.30 uur en op woensdag van 12.45 tot 13.15 uur afgesloten is voor het verkeer. De Palmstraat is (ter hoogte van de Palmdwarsstraat) op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.45 tot 15.15 uur en op woensdag van 12.30 tot 13.00 uur afgesloten. Met verkeersborden wordt de afsluiting ruim van tevoren aangegeven.
Lees meer...
 
 
Marnixplein veiliger gemaakt

marnixstraataf_kleinOp vrijdag 19 juni vond om half negen 's morgens een afschuwelijk ongeval plaats op het Marnixplein. De 12-jarige Boris Kouwen is daarbij om het leven gekomen. Vooruitlopend op de definitieve herinrichting die volgens planning start in maart 2010, zijn er een aantal maatregelen getroffen om het kruispunt verkeersveiliger te maken.

Lees meer...
 
 
Jordaan INFO nu ook op Hyves
hyvesjordaaninfo_kleinJordaan INFO is nu ook op Hyves te vinden. Op dit alsmaar groeiende vriendennetwerk mocht onze site natuurlijk niet meer ontbreken. Nu kan men via Hyves vrienden worden van Jordaan INFO, waardoor je gelijk de website ondersteunt.Op de Hyves pagina vind je een aantal zaken terug, welke ook op Jordaan INFO te vinden zijn. Zo zijn er foto's en filmpjes van de Jordaan te zien. Via de Spots van Hyves zijn tevens een aantal leuke locaties te vinden die zelf ook een Hyvesaccount hebben.
Lees meer...
 
 
Ambtenaren niet blij met kunstwerk

londonpolice_kleinKunstenaarsduo The London Police en de eigenaar van het pand aan de Prinsengracht geven een muurschildering cadeau aan de buurt. Maar nog voor het af was kwam een ambtenaar zeggen dat dit zomaar niet kon.Met een hoogwerker hebben Bob Gibson en Chaz, samen The London Police, de twaalf meter hoge blinde muur aan de Prinsengracht bewerkt. Erop ‘the Lads’, de poppetjes waar The London Police wereldwijd bekend mee werd, gecombineerd met een machinetekening van Bob Gibson. Met het duo zelf achter de knoppen.

Lees meer...
 
 
Phantasio gered door Concerto
phantasio_kleinDe bekende cd-winkel Phantasio in de Tweede Tuindwarsstraat in de Jordaan is overgenomen door Concerto. Phantasio heet vanaf 1 juni Concerto's Phantasio. Het aanbod is uitgebreid met klassieke cd's, vinyl en arthousefilms uit de Concerto-collectie. De winkel zal ook concertkaartjes verkopen.Tick van Dijk, eigenaar van Concerto, is blij met de aankoop. "Het is een heerlijk winkeltje op een prachtige locatie. Het lukte ze niet meer zelfstandig te blijven. Zo lossen we het op."
Lees meer...
 
 
Serie 'Bij ons in de Jordaan' nu op DVD
dvdbijonsindejordaan_kleinDe tv-serie ‘Bij ons in de Jordaan’, waarin het veelbewogen leven en de spraakmakende carrière van Johnny Jordaan wordt belicht, verschijnt nu eindelijk op DVD. Negen jaar geleden trok deze driedelige dramaserie, die door de VPRO werd uitgezonden, hoge kijkcijfers en tal van positieve recensies. De serie leverde Kees Prins, die in de huid van de Amsterdamse volkszanger kroop, zelfs een Gouden Kalf op.
Lees meer...
 
 
Koninginnedag in de Jordaan

koninginnedagjordaan2009_kleinHet weer werkte helemaal mee dit jaar, het beloofde een mooie Koninginnedag te worden. In grote getale kwamen de mensen weer naar de Jordaan. Maar toen, om een uur of twaalf, sijpelde langzaam het nieuws door van het drama in Apeldoorn.Via via hoorde men over de auto die door de menigte heen gereden was, in een poging de bus van de Oranjes te raken.

Lees meer...
 
 
Nieuwe site; Jordaan TV
jordaantv_site2_kleinSinds enige tijd is er een nieuwe website over de Jordaan bijgekomen. De site ‘Jordaan TV’ laat je kennis maken met de Jordaan d.m.v. videobeelden. De site richt zich op bewoners van Jordaan die van hun buurt een thuis willen maken. Het biedt iedereen (bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de Stadsdeelorganisatie) de mogelijkheid om met behulp van video, informatie uit te wisselen en met elkaar in contact te komen. Er is voor video gekozen, omdat zij menen dat communicatie met video laagdrempeliger is dan tekst.
Lees meer...
 
 
Vrienden van Noorderkerk in actie
noorderkerkkleinDe Vrienden van de Noorderkerk gaan in actie om extra fondsen te werven.De kerk heeft dringend onderhoud nodig. De kerk staat aan het begin van een aantal vernieuwingen. Zo moet het voegwerk vernieuwd worden om verdere lekkage te vookomen. Maar ook de muurankers van het zeventiende-eeuwse gebedshuis zijn dringend aan onderhoud toe.
Lees meer...
 
 
Nieuwe rubriek site: Mutlimedia
multimedianieuws_kleinSinds lange tijd heeft Jordaan INFO weer eens een nieuwe rubriek erbij gekregen. Onlangs is het knopje ‘Multimedia’ toegevoegd aan de site. Op de nieuwe pagina welke achter dit knopje schuil gaat, vindt men oude en nieuwe filmpjes en foto’s van de Jordaan. Hier kan men genieten van oude beelden van de Jordaan, maar ook zien hoe mooi onze wijk er vandaag de dag bij ligt. Vooral de bewegende beelden voegen weer een extra dimensie toe aan de site.
Lees meer...
 
 
Jordaan krijgt Buurtverjaardagskalender
lauriergracht_kleinOok wel eens een verjaardag vergeten? Dankzij de verjaardagskalender die bij de helft van de buurtbewoners nog altijd op de wc hangt, gebeurt dat gelukkig zelden. Maar verjaardagen buiten de familie- en vriendenkring staan daar niet op, zodat gebeurtenissen uit het leven van de eigen buurt wel eens vergeten worden. De Buurtverjaardagskalender maakt daar korte metten mee. Alle bewoners en ondernemers in de Jordaan & Gouden Reael worden uitgenodigd om hun belangrijkste data in te zenden voor de Buurt verjaardagskalender. De enige buurt die in de Dikke Van Dale staat en zijn eigen canon heeft, krijgt nu ook zijn eigen verjaardagskalender.
Lees meer...
 
 
Vuurwerk in de Jordaan weer groot spektakel

oudjaarjordaan20089Op oudejaarsavond vindt er altijd een groot vuurwerk plaats op de brug over de Bloemgracht, bij de Prinsengracht. Dit vuurwerk wordt verzorgd door Helios op de Prinsengracht/Bloemstraat. Het begon een aantal jaren geleden met een aantal vuurpijlen, maar is in de loop der tijd uitgegroeid tot een groots professioneel vuurwerk. In de ochtend begint het vuurwerkbedrijf al met het opbouwen van de stellingen met vuurwerk.

Lees meer...