Oude verhalen van bewoners uit de Jordaan
omekoEen buurt met zo'n rijke historie als de Jordaan kent vele verhalen en anekdotes. Hier kunnen de (ex)bewoners hun eigen verhaal kwijt. Verhalen uit een ver of een nog recentelijk verleden. Dit is tevens het hoofstuk waar u als bezoeker zelf een grote bijdrage kunt leveren. Dus weet u een mooi verhaal uit de Jordaan van vroeger, stuur het naar ons op en wij zullen het hier plaatsen. Ook kunt u korte verhalen, herinneringen, anekdotes of vragen plaatsen op ons 'Anekdotes en verhalen forum'. Jordaan INFO is namelijk een site voor  en van Jordaan bewoners en liefhebbers.

 
De Jordaan met al zijn apartheden

noordermarkt1894In de Jordaan werd meer verhuisd dan in andere wijken, wij hadden een buurvrouw-juffr.Visser-(want het woord ‘mevrouw’ werd niet gebruikt.) Dat juffr.Visser een ‘buurvrouw’ was, dat is waar, maar….nooit langer dan 6 weken! Er stonden woningen genoeg leeg, dat zag je wel aan de houten borden die haaks aan het kozijn waren getimmerd.

Lees meer...
 
 
Een greep uit mijn jeugd

nieuwelelie1921_klein

Er werd ook veel gedronken, waarmee ik ‘jajum‘ of een ‘hassebassie’ resp. jenever mee bedoel. We woonden in de Nieuwe Leliestraat. Ik herinner mij dat boven de schoenmakerij van ‘De Ossenkop’ een man en vrouw woonde, waarvan de man veel, beter gezegd, zéér veel dronk en met een regelmaat als een “kachel” –dronken- thuis kwam.

Lees meer...
 
 
De beste jaren van ons leven

elandsgrachtHerinneringen aan de beste jaren van ons leven. Geschreven ter gelegenheid dat het 1 augustus 1950, veertig jaar geleden was dat onze ouders, Bertus Jacobus Westerveld en Johanna Berndina Ackermann, benoemd werden tot conciërge van het gebouw "Vereniging ter Verbreiding der Waarheid" op de Elandsgracht.

 

 

Lees meer...
 
 
Ben ik smerig?
bloemstraat2_6Ik woonde van 1929 tot 1931 in de Bloemstraat en ging op school in de Anjeliersstraat. Er waren vaak enorme ruzies in de Jordaan. Het was bijdehand volk, ze namen niets. Er werd dan ook meteen gescholden van 'vuile viezerik' en de vrouwen lieten dan hun onderrokken en directoires zien en gilden: "Ben ik vuil, je zal jezelf bedoelen met je gore wassie aan de lijn."
Lees meer...
 
 
De SS'er
noorderkerk_steenOp 4 mei 1967 werd tijdens de stilte van de dodenherdenking ergens op driehoog niet ver van de Noordermarkt, waar een grote menigte was samengekomen, een raam opengeschoven. Onmiddellijk daarop werd de stilte verbroken door een pick-up met buizenversterker die op vol volume de klanken van een Duitse marsmuziekplaat uitbraakte. 'Schwarzbraun istder Hazelnuss, schwarzbraun bin ich auch, ichja auch.'
Lees meer...
 
 
De cent
rozenstraatIk moest van mijn moeder naar de slager om vetspek in dobbelsteentjes te halen. Vóór mij was een man en die kreeg één cent terug. Toen zei de man: "Geef maar aan dat meisje." Dus was ik weer een cent rijker.
Lees meer...
 
 
Zes villawijkkinderen
goudenbloemstraatMet onrustig hart trapte ik 1 december 1969 de bij Ome Rikus gehuurde bakfiets met een lading van zes felgekleurde ronde gaskachels, merk Pelgrim, de bruggen op en af tussen de kachelwinkel aan de Rozengracht en ons nieuwe huis aan de Goudsbloemstraat 134-136. De remmen piepten angstig. Per etage - twaalf meter diep en drie tot anderhalve meter breed - één kachel, voor zes studenten met ieder een vriendin. We zouden het niet koud hebben die winter
Lees meer...
 
 
Het vispotje
violettenstraat_kleinMijn vader was lid van het viscollege De Hengelaar. Met als stamkroeg het café van Bram Huurdeman aan de Westerstraat. Vader kreeg de eervolle taak van penningmeester en kreeg de financiën van het gezelschap onder zijn beheer. Binnen ons gezin werd het kasgeld de vispot genoemd.
Lees meer...
 
 
Stuur uw verhaal naar ons op

bloemgracht3eHeeft u een mooi verhaal welke zich afspeelt in de Jordaan, stuur het dan naar ons op. We zijn op zoek naar mooie en leuke verhalen, herinneringen aan gebeurtenissen in de Jordaan, leuke anekdotes of kleine voorvallen die u zijn bijgebleven.

 

U kunt uw verhaal sturen naar het volgende adres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.